Bejelentkezés
AUTOSTAT.HU

AUTÓ
STAT

új autó

Info

AUTOSTAT.HU
//component/fastnews/?view=fastnews

Autostat

Az új autók és az új autókhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások piacáról megbízható, hiteles, friss adatokat/információkat kívánunk rendszerezett formában bemutatni.

Legújabb twittek

Keresés

Gyorshírek
2011. szeptember 10.
08:54
Kína: másfél millió autóeladás augusztusban

Majdnem 1 millió 400 ezer autó kelt el augusztusban Kínában, az emelkedés mértéke 8,3 százalék júliushoz képest – adta hírül az ipari és informatikai minisztérium pénteken, miközben a Ford, a GM és a Mercedes-Benz is az első nyolc hónap sikereiről számol be. Éves összehasonlításban az augusztusi 1,38 milliós darabszámú értékesítés 4 százalék növekedést mutat. A világ immár legnagyobb autópiacán az idei év első nyolc hónapjában csaknem 12 millió darab gépkocsi talált gazdára. Az autógyártás némileg meghaladta az értékesítés növekedésének ütemét: augusztusban 8,7 százalékos volt. (MTI)

08:53
Órák helyett percek alatt tölthető akku

Elektromos autók üzemeltetésénél kiválóan alkalmazható találmánnyal állt elő egy magyar mérnök – írja az MTI. A Novaccu Kft., a kémiai áramforrásokat tervező, fejlesztő, gyártó és értékesítő kft. tulajdonosa Vincze György, akinek már számos találmánya volt, most a járműipar részére készített egy akkumulátort és egy hidrogéngenerátort. Az újonnan kifejlesztett akkumulátor lényege, hogy a gyors újratöltési lehetőség – a 100 százalékra való feltöltés – négy óra helyett csak perceket vesz igénybe. Így hasznosan lehetne alkalmazni az elektromos autóknál. A hidrogéngenerátor használatával a károsanyag-kibocsátása jóval kevesebb, valamint az üzemanyag-felhasználásnál 15-20% megtakarítást lehet elérni.

08:52
Lezárások a Mecsek Rally miatt

A hétvégén rendezik a Mecsek Rallyt, a rendezvény miatt Pécsen, az Árpádtető környékén megváltozik a forgalmi rend. A több helyen bevezetett teljes útlezárások ma este 23 óráig lesznek érvényben.

08:51
Óriás beruházás Győrben

Technonet autóipari technológia kompetencia-központot adtak át pénteken a Győri Ipari Parkban; az uniós támogatással megépült, 577 millió forint összköltségű beruházás az autóiparhoz kapcsolódó innovatív kisvállalkozásokat segíti – értesült az MTI. A projektre 400 millió forintot, a fejlesztés első ütemének 80 százalékát nyerték el a Nyugat-dunántúli operatív program révén. A fennmaradó húszszázalékos önrészt hitelből fedezték. Az első beruházási ütemre összesen félmilliárd forintot fordítottak. Ebből a forrásból 1600 négyzetméteren irodákat, tárgyalókat, raktárakat, kiszolgáló helyiségeket építettek, és elkészültek a létesítményhez kapcsolódó utak, parkolók is. Az épületet geotermikus energiával fűtik, ezzel csökkentik a környezetterhelést.

2011. szeptember 9.
13:45
A belvárosig járna a HÉV

Meghosszabbítanák a HÉV-et a belvárosig, a metrót kivinnék a külvárosba és korszerűsítenék a földalattit is – többek között ez is szerepel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakára szóló fejlesztésekben – írta pénteki számában a Napi Gazdaság. Ebben az időszakban készülne el a fővárosi villamos- és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciója is. A lap a rövid távú programok közül kiemelte: fejlesztenék az 1-es és 3-as villamosok vonalát, illetve elkészül a fonódó villamosok új projektterve is.

12:54
Type R MUGEN: +200 cc

A Honda bejelentette a Type R Mugen 2,2 literes verzióját. A két literes erőforrást 2,2-es, 256 lovasra fejlesztő új fiú belsőségének cseréje okkal történt: az eredeti motor gyártása nem folytatódik. A cég szerint az új változatú Honda gyártása két módon történhet: vagy a még meglévőket dolgozzák meg, vagy a már eladottakat alakítják át az új típussá.

12:42
Audi ló(erő)tenyésztés

Az Audi elcsepegtetett némi infót a 4 literes ikerturbós V8-asáról. A 414 lóerős erőforrás S6 és S7 verziója a kasznikat 4,8 illetve 4,9 másodperc alatt segítik fel százra, de sokkal érdekesebb, hogy beépítik az egyre divatosabb hengerlekacsoló vezérlést. Amennyiben nem szükséges a meghajtáshoz, a vezérlőelektronika 4 hengert lekapcsol, így mintegy 5%-kal csökken a fogyasztás, valamint 10-12 g/km körüli értékkel csökken a károsanyag-kibocsátás. Az S8 verzió már 513 lóerővel taszít százra 4,2 másodperc alatt, hasonló arányú megtakarítások mellett.

12:11
Halálos közúti baleset Vas megyében

Egy ember meghalt, amikor csütörtökön este autójával kisodródott az útról, az útpadkára futott, majd egy családi ház kerítésének ütközött a Vas megyei Söpte községben – tájékoztatta az MTI-t pénteken reggel a rendőrség. A személygépkocsi Vasasszonyfa felől haladt Söpte irányába, amikor egy enyhe kanyarban, feltehetően helytelenül megválasztott sebesség miatt az aszfaltzúzalékos úton megcsúszott és egy ház kerítésének ütközött. A balesetben az autót vezető férfi életét vesztette – közölte Molnár Miklós, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Az autó megcsúszott, előbb a bal útpadkára futott, majd kisodródva áttért a menetirány szerinti jobb oldalra, ahol az útpadkán haladva a Kossuth Lajos utcában egy beton hídáteresznek, végül pedig egy ház kerítésének ütközött. Az érintett útszakaszon 60 kilométeres sebességkorlátozás volt érvényben, az úttest javítási munkálatai miatt – részletezte a hadnagy. Kiss Péter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: a balesetet szenvedett férfi holttestét a tűzoltók vágták ki az összeroncsolódott járműből.

12:10
Kerékpárost gázolt el egy autó Tiszafüreden

Mentőhelikopter érkezett azért a kerékpárosért, akit egy autó ütött el Tiszafüreden pénteken, a délelőtti órákban – tudatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel. Az elsődleges adatok alapján a baleset a város belterületén, az Örmény úton történt, ahol egy lakóház kocsibejárójáról kitolató személyautó ütközött neki a kerékpárral közlekedő nőnek - tájékoztatott Pásztorné Kovács Ágnes.

2011. szeptember 8.
16:58
Több mint egymillió Hondát hívnak vissza

Több mint egymillió autót érint a Honda visszahívási autója. A legtöbbet a 2005. októbere és 2009. októbere között Ázsiában értékesített Jazzből (960 ezer darabot), amelyek elektromos ablak-kapcsolója hajlamos a meghibásodásra. Hasonló okok miatt hívnak vissza több mint 80 ezer darab, nagyrészt az USA-ban értékesített CR-V-t. Fentieken túl 26 ezer CR-Z tulajdonos is számíthat a márkakereskedések megkeresésére, a hibrid sportautónak a motorvezérlő elektronikája rakoncátlankodhat. A Honda hangsúlyozza, hogy a hibák eddig még nem okoztak balesetet.

14:45
Frontális karambol Biatorbágy és Herceghalom között

Két autó ütközött frontálisan Biatorbágy és Herceghalom között. A karambol – amelyben az első értesülések szerint egy ember sérült meg - a két települést összekötő 8101-es úton történt, a környéken a helyszínelés és műszaki mentés miatt jelenleg váltakozó irányban halad a forgalom – értesült az MTI. Az ütközés körülményeit a budaörsi rendőrkapitányság vizsgálja.

13:19
Késik a Bugatti Galibier

Noha egy hónappal ezelőtt még úgy tűnt, a franciák teljes gőzzel azon dolgoznak, hogy szériagyártásra éretté tegyék a Veyron utódjának szánt Bugatti Galibier 16C-t, Wolfgang Dürheimer Bugatti-vezér most mégis úgy nyilatkozott, hogy a projektet bizonytalan időre jegelték. Ennek elsődleges oka, hogy a vezetőség nem volt megelégedve a Galibier nyújtotta komforttal és luxussal, hiszen olyan autót akarnak piacra dobni, amely nem ismer semmiféle kompromisszumot. Ezért gyakorlatilag visszazavarták a mérnököket a tervezőasztal mögé, hogy gondolják újra az egész koncepciót.

A döntés után borítékolható, hogy a Galibier 2012-es debütálását elfelejthetjük és sajnos Dürheimer nyilatkozatából az sem derül ki, hogy nagyjából mikor számíthatunk az über-Bugatti leleplezésére.

13:10
Új modell a Fiskertől

Alig kezdte el a Karma forgalmazását, máris új modellel hergeli a közönséget a Fisker. A villanymotorok és belsőégésű motorral hajtott hatótávnövelő generátor kombinációjával működő Karma után ezúttal egy shooting-brake koncepcióval jelentkezik, amelyről a kontúrjain kívül csak annyit árultak el, hogy a Karmáéhoz hasonló hajtáslánccal szerelik majd. A Surf fantázianevű projektet a frankfurti autószalonon leplezik le, így a részletekre még durván egy hetet várnunk kell.

12:46
Külföldi rendszám: soron kívül

A Központi Okmányirodában soron kívül fogadják rendszámtáblacsere ügyintézésére a külföldi rendszámmal közlekedő autósokat - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) csütörtökön az MTI-vel. A Budapest, XIII. kerület Visegrádi utca 112. szám alatt az I. emeleti ügyfélszolgálaton az ügyintézők hétfőtől péntekig 8-tól 20 óráig, szombaton és vasárnap 8-tól 14 óráig várják rendszámügyintézésre azokat az autósokat, akik külföldi rendszámuk helyett igénylik a magyar hatóság által kiadott rendszámtáblát. Szeptember elsejétől szigorodtak a külföldi rendszámú autót vezetőkre vonatkozó szabályok, a járművet ezentúl is bárki vezetheti harminc napig Magyarországon, de ehhez szeptember 1-jétől rendelkezniük kell az üzemben tartó írásos hozzájárulásával, amelyen a birtokba adás időpontját is meg kell jelölni.

08:39
Baleset az M0 autóúton

Baleset történt reggel nyolc óra körül az M0-ás autóúton az M3-as felé vezető oldalon az 59. kilométernél- értesült az utinform.hu. A baleset részleteiről egyelőre nem érkezett információ, az érintett szakaszon félpályás útlezárásra kell számítani.

07:28
Korlátozzák a forgalmat az M1-esen hétvégétől

Burkolatfelújítás kezdődik az M1-es autópálya Biatorbágy és Tatabánya közötti szakaszán szombaton; a november elejéig tartó munkálatok ideje alatt a terelések és sávszűkítések ellenére az autósok irányonként két-két forgalmi sávot használhatnak. Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a beruházás ideje alatt a 17. és 44. kilométerszelvények között újítják fel a külső sáv egyes szakaszait a pálya két oldalán. Szakaszosan, összesen mintegy 11 kilométer hosszan újul meg a külső sáv burkolata. Az aktuális forgalmi helyzetről bővebben a társaság honlapján (www.autopalya.hu), a helyi tarifával hívható 06-40-40-50-60-as kék számon és az SMS-információs szolgáltatás segítségével lehet tájékozódni. Ez utóbbi esetében az adatok lekéréséhez a kiválasztott autópálya kódját (M0 / M1 / M3 / M30 / M35 / M7) kell elküldeni a +36-70-777-4636-os telefonszámra.

07:27
Gazdátlan felüljáró

Lezáratta a Paks-Csámpai bekötőút egy szakaszát a Tolna Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége, mert nincs üzemeltetője, és nem rendelkezik forgalomba helyezési engedéllyel – közölte Réger Balázs kabinetvezető-sajtófőnök szerdán az MTI-vel. Réger Balázs elmondta, hatóságuk az M6 autópálya Dunaújváros – Szekszárd szakaszhoz kapcsolódóan április 6-án adott forgalomba helyezési engedélyt az említett útszakaszra. Az út kezelőjének az út építtetőjét és az ingatlan vagyonkezelőjét, az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt-t nevezte meg, amely megfellebbezte az engedélyt. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Másodfokú Hatósági Főosztálya július 5-én kelt határozatában az elsőfokú döntést megváltoztatta és a forgalomba helyezési engedélyt nem adta meg az útszakaszra. Ez alapján szólította fel a Tolna Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége az építtetőt, hogy augusztus 31-ig az utat a közlekedés biztonsága érdekében fizikai elemekkel zárja le.

07:26
Kettős baleset a fővárosban

Egy ember megsérült, amikor autójával nekihajtott és egy kerítésnek tolt egy kisteherautót a főváros XX. kerületében - tájékoztatta az MTI-t szerda este a BRFK sajtóügyeletese. Csillag Melinda elmondta: a személyautó a Mártírok útján haladt, amikor hátulról az utcán parkoló egyik kisteherautónak rohant. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta: a kerítésbe csapódott kisteherautót a tűzoltók csörlővel szabadították ki. A balesetben a személyautó sofőrje sérült meg.

07:26
Busza alá bújt a sofőr a büntetés elől

Autóbusza alá bújt egy sofőr Kínában, hogy ne tudják megbüntetni. A járművet azért állították meg rendőrök, mert vezetője áthajtott egy piros lámpán és szabálytalanul váltogatta a sávokat. A sofőr megállt ugyan, ám amikor a jogosítványát kérték, kiszökkent a vezetőfülkéből és bekúszott a busz alá, ahonnan nem volt hajlandó előjönni. A rendőrök egy ideig kérlelték, hogy térjen jobb belátásra, de nem tudták előcsalogatni. Mivel az eset miatt egyre nőtt a dugó, a rendőrök végül kiráncigálták a busz alól és letartóztatták - adta hírül a Yahoo amerikai hírportál.

 

2011. szeptember 7.
17:34
Tehervonat és autó ütközött

Tehervonattal ütközött egy személyautó szerda délután Kapuvár és Veszkény között - tájékoztatta a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei ügyelete az MTI-t. Tudomásuk szerint ketten ültek az autóban; részleteket egyelőre nem tudtak közölni.

15:33
Hárman sérültek meg egy balasetben Békésben

Ketten súlyosan, egy személy pedig könnyebben sérült meg egy balesetben Békés megyében, a Békés és Vésztő közötti úton, a bélmegyeri elágazásnál szerda délután - közölte az MTI-vel a rendőrség. Eddig ismeretlen okból lesodródott egy személygépkocsi az úttestről, majd egy fának csapódott. A baleset következtében az autóban utazó két nő és egy férfi közül két személyt súlyos, egyet pedig könnyebb sérülésekkel kórházba szállították a mentők - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A helyszínelést teljes útzár mellett megkezdték a rendőrök. A forgalom elterelése várhatóan fél négy óráig tart - tette hozzá Vargáné Szombati Andrea.

15:05
Útépítés miatt lezárják a 86-os út egy szakaszát

Burkolatmegerősítési munkálatok miatt 10 és 12 óra között teljesen lezárják a 86-os főút egy szakaszát csütörtök délelőtt a 14+342-es kilométerszelvénynél Zala megyében, a kamionforgalomban ezért jelentős terelésre kell számítani - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. A főutat a rédicsi körforgalom és a pórszombati elágazó között zárják le, a személyforgalmat Csesztreg irányába terelik el. A teherfuvarozóknak ennél jóval nagyobb kerülőt kell tenniük, a kamionforgalmat ugyanis a 86-os és 75-ös, valamint a 75-ös és a 7538-as számú utak kereszteződésénél a Rédics-Lenti-Tornyiszentmiklós útvonalon az M70-es autóútra, majd Letenyénél az M7-es autópályára, végül Nagykanizsánál a 76-os főúton Zalaegerszeg felé terelik. A teherjárművek Körmend határában a 76-os és 86-os utak kereszteződésében térhetnek vissza a 86-os főútra.

14:31
Baleset miatt teljes útzár a 44-es úton

Két személygépkocsi ütközött össze szerdán kora délután a 44-es úton Lakitelek közelében; a mentés és a helyszínelés idejére lezárták az út érintett szakaszát - közölte a rendőrség az MTI-vel. Egy személygépkocsi haladt Békéscsaba irányából Kecskemét felé, balra akart fordulni, és összeütközött egy szemből érkező autóval - mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Mihályné Bornemisza Eleonóra közlése szerint a balesetben senki nem sérült meg.

14:27
Jubilál a Peugeot

A Peugeot ünnepelhet, hiszen átadták az egymilliomodik 308-as. A középkategóriásnak szánt modell a 307-es utódjának számít, mely szintén jól fogyott, összesen elment abból is 3,2 millió. Amúgy a kérdéses példány egy ötajtós, 116 lovas négyhengeres HDi formájában gördült elő, hogy csatlakozzon az aktuális célkitűzéshez, hiszen a cég 2011-ben mintegy 220,000 darabot szeretne értékesíteni belőlük.

14:03
Nem kötelező a biztonsági öv a buszokon

A KRESZ nem teszi kötelezővé a biztonsági öv használatát azokon a távolsági buszokon, amelyek álló utasokat is szállíthatnak. Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-nek szerdán megküldött - a KRESZ-t ismertető - tájékoztatása szerint nem kell becsatolni a biztonsági övet a lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, illetve lakott területen kívül sem kötelező a biztonsági öv használata, ha a busz álló utasokat is szállíthat. Az övet azokon a járműveken kell becsatolni, amelyek csak ülő utasokat szállíthatnak; ezeken a buszokon az utasokat tájékoztatni kell a biztonsági öv kötelező használatáról.

14:03
Jaguarból Repülőkutya

Repülőkutya nevű "öszvérautó" kerül kalapács alá egy pénteki árverésen Nagy-Britanniában: tulajdonosa Jaguart párosított Mini Morrisszal a kutyái kedvéért, hogy azok kényelmesebben elférhessenek a járműben. A nemrégiben elhunyt Geoffrey Stevens volt az egyedülálló kocsi kreátora, melyet Foxbatnek- Repülőkutyának - nevezett el. A Morrisnak a hátsó felét hegesztette a XK150-es típusú, 1959-es évjáratú Jaguarhoz. A párosítás ötlete a hetvenes években fogant Stevens fejében, miután ráébredt, hogy egyre nagyobb labradorjai egyre kevésbé férnek el a Jaguarban. Az eredmény afféle "kettős látás" lett: szemből a kocsi nagyon impozáns, hátulról nagyon szegényes. Az aukciót szervező cég 40 ezer fontos (12 millió forint) árra számít.

14:01
Halálos autóbaleset Zalában

Véget ért a helyszínelés a Zala megyei Vindornyalakon, ahol egy autóbusszal ütközött össze egy személyautó szerdán, a balesetben egy idős házaspár meghalt. A mentők Zala megyei mentésirányítási központja az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a személyautó egy kereszteződésből hajtott ki, majd összeütközött az autóbusszal. A balesetben a gépkocsiban utazó két ember vesztette életét, az autóbuszon ülők közül senki nem sérült meg.

13:06
A Volvo forradalmárai

A Volvo úgy döntött, felhagy a hathengeres megoldásokkal, a jövőben kizárólag négyhengeres motorokkal kívánnak foglalkozni. Az új elvek szerint készülő erőforrás a tervek szerint 35% fogyasztáscsökkenés mellett könnyebb tömegű és erősebb lesz, ami beleillik az SPA (Scalable Platform Architecture) tervezetükbe, mely a kaszni mintegy 100-150 kilogrammnyi tömegcsökkenését irányozza elő.

12:49
Megalakult JAF

Megalakult a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete (JAF), amely elsősorban a gépjárműfenntartó iparban tapasztalható nagymértékű szellemi tulajdonjog sértések és a tisztességes ipar védelmében kíván tevékenykedni. A szervezet közleménye szerint a halálos kimenetelű közúti baleseteknél a személyi hibák mellett nagy számban játszanak közre a műszaki hibák is. Ez visszavezethető az illegális, elavult adatbázisok használatára bizonyos szervizekben, illetve a hamisított alkatrészekre is. Mint írják, ezen a helyzeten kíván javítani a 2011. június 7-én hivatalosan is megalakult JAF. Egyrészt segíti a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkáját, másrészt jelenlétével, aktivitásával, prevenciós kampányaival hívja fel a figyelmet a naprakész, legális garázsipari adatbázisok használatának előnyeire. Kiemelten fontosnak tartja az autó tulajdonosok és autóvezetők tudatosságának növelését is ezen a téren.

12:43
Négyhengeres boxeren dolgozik a Porsche

Noha a Porsche olyan grandiózus jövőbeli modelleket tol előtérbe, mint mondjuk a 918-as hibrid, a színfalak mögött megbújik néhány sokkal visszafogottabb, spórolósabb fejlesztés is. Olyannyira spórolós, hogy hamarosan négyhengeres boxermotorokkal is találkozhatunk a Porsche motorpalettáján. Az új motorcsalád egy pontosabban körül nem írt, belépőszintű középmotoros modellben, illetve a Cayman és a Boxster különféle változataiban is felbukkanhat.

11:59
Sanghai felett az ég

A Daimler AG villamos járműveket ad át partnercégei (mint a Coca-Cola) számára Sanghaiban, mivel a város rekord mértékű szennyezettséggel küzd. A két üléses járművek egy 12 hónapos program keretén belül kerülnek a kissé átláthatatlan levegőjű városba. Emellett egy éven belül 300-ról 1000 fölé akarják növelni a feltöltő állomások számát is.

10:46
Veterántalálkozó

A Tesla veterán katonákat szerződtet a környezetbarát járműveket előállító gyáraiba. A cég szerint ideális vezetők, valamint olyan jellegű tapasztalatokkal rendelkeznek, melyek létfontosságúak az új technológia sikeressé tételében. A hadseregben eltöltött évek alatt valóban hihetetlen mennyiségű műszaki tapasztalatot lehet összeszedni, ami jól is jön a Teslának, hiszen elmondásuk szerint céljuk a biztonság és a stabil teljesítmény növelése.

09:24
Legyen Clarkson a navigátorod!

Jó hírünk van a Tom Tom navigációs eszközeit használóknak, ugyanis a cég Darth Vader után a BBC legendás autós magazinja, a Top Gear egyik műsorvezetőjét, Jeremy Clarksont is leszerződtette, így az októberben debütáló új Tom Tom készüléken már az epés megjegyzéseiről híres Clarksont is kiválaszthatjuk a hangsémák közül. Az újítás sajnos csak az angolul beszélő sofőröket érinti, így aki csak magyar navigátorral boldogul, az kénytelen Fekete Pákóval és az iGO-val beérni.

07:39
Baleset az M3-as autópályán

Baleset történt reggel az M3-ason. Az autópálya főváros felé vezető oldal 12-es kilométerénél két gépkocsi ütközött össze, a helyszínelés ideje alatt sávlezárásra kell számítani – értesült az utinform.hu.

07:39
Nyereséges autóipar

A világ autóipara az idén képes lesz ismét elérni a válság előtti összesített nyereségszintjét – állítja a McKinsey cégtanácsadó tanulmánya. Becslések szerint az összesített ágazati profit az idén közel 60 milliárd dollár lesz, 2008-ban és 2009-ben 4, illetve 6 milliárd dollárra csökkent a nyereség, majd tavaly már 42 milliárd dollárra ugrott. A növekvő profit azonban óriási fejlesztésekkel áll szemben, elsősorban az elektromos autók kifejlesztése, illetve a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése terén.

07:34
Normalizálódik a reptéri taxizás

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) visszahelyezte a Liszt Ferenc repülőtéren a rendelt taxik beszállópontjait a parkolóból a terminálok elé - közölte a BKK kedden az MTI-vel. A lépésre a repteret üzemeltető Budapest Airport (BA), a BKK és a taxis szervezetek egyeztetése után kerülhetett sor a taxisok és az utasok észrevételei nyomán. Szerda hajnaltól az előrendelt taxik a beszállópontokon öt percnél tovább nem tartózkodnak, a gépkocsivezetők a járműveiket nem hagyják el, más járművek részére fenntartott parkolóhelyekre nem állnak be, illegális kereskedelmi tevékenységet a repülőtér területén nem folytatnakA rendszer lényege, hogy csak a ténylegesen reptéri utasok által előrendelt taxik juthassanak be a repülőtér előterébe, és ott ne lehessen illegális kereskedelmi tevékenységet folytatni.

2011. szeptember 6.
17:26
Szűkülő üzemanyagpiac

Az első félévben benzinből 5-6 százalékkal, gázolajból 1-2 százalékkal adott el kevesebbet a Shell Hungary Zrt. a magyar piacon, mint egy évvel korábban, a társaság szerint a nehéz gazdasági helyzet miatt az általános visszaesést mutató piaci trend a második félévben is fennmarad. Erényi Balázs, a zrt. elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón az MTI-nek elmondta: a visszaesés gyakorlatilag a 2008-as válság kitörése óta tart. Az embereknek egyre inkább elfogy a pénze, amit az is mutat, hogy az adott hónap második felében, de különösen a végén nagyon megszaporodnak a kutaknál az ezer forintos üzemanyag vásárlások. Az autósok inkább többször vesznek benzint, de mindig kis összegért, aminek vélhetően pszichológiai oka van.

17:26
Hétezer felett a győri Audi-gyár létszáma

Az utóbbi nyolc hónapban 900-nál több új munkahely jött létre a győri Audi-gyárban, a hétezredik munkatárs kedden lépett munkába - közölte a társaság az MTI-vel. Az újonnan felvett dolgozók közül mintegy 200-an felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és az új gyárban dolgoznak majd, a legtöbben a karosszériagyár, lakkozóüzem, járműszerelde, valamint a minőségbiztosítás területén. Emellett az új járműgyárba nyár óta 80 fizikai dolgozót vettek fel.

17:25
Visszapillantótükör-üzemet adtak át

Évente 7 millió visszapillantótükröt előállító üzemet épített az indiai SMR cégcsoport Mosonmagyaróváron. A 7 milliárd forintos beruházáshoz mintegy 1,4 milliárd forintos állami támogatást kapott a befektető. Az üzemben 250  munkahelyet létesítettek - hangzott el a gyár keddi átadásán.

17:24
Ismét járható az M19-es autóút

Fél négykor véget ért az útzár Győr közelében, ahol halálos közlekedési baleset történt kedd délután - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel. Kálmán Gabriella korábbi tájékoztatása szerint egy 65 éves győrszentiváni férfi halt meg abban a kedd kora délután történt balesetben, amely miatt lezárták az M19-es autóutat az M1-es autópálya csomópontjánál. Mint elmondta: az áldozat annak a személyautónak a sofőrje volt, amely - eddig tisztázatlan okból - áttért az úttest bal oldalára, és ott frontálisan ütközött egy teherautóval.

17:24
Nem gond az Eu-tilalom az INA-nak

Az Európai Unió Szíria ellen hozott tiltó intézkedései nem akadályozzák a Mol csoporthoz tartozó INA szíriai működését - közölte a Mol a BÉT honlapján kedden. A közlemény úgy fogalmaz: nem akadályozzák az EU döntései "az INA szíriai operációját, annak ellenére, hogy a pénzügyi intézmények aggodalmukat fejezték ki a (EU) döntés kapcsán". Az augusztusban közzétett féléves konszolidált gyorsjelentésben a Mol arról számolt be, hogy az első fél évben az átlagos napi szénhidrogén termelés 151.162 barrelra emelkedett, részben a négyszeresére növekedett  szíriai hozzájárulásnak köszönhetően. Akkor a társaság megjegyezte, hogy az év első felében fennálló szíriai politikai feszültségek nem érintették a napi működést, termelést illetve mezőfejlesztéseket. Ugyancsak a féléves jelentésben közölte a Mol, hogy a szíriai Aphamia blokkban a Mudawara-3 kútat 2010 utolsó negyedévében fúrták le és jelenleg - írta a Mol az augusztusban közzétett gyorsjelentésben - tesztelésre vár.

16:33
Megjött a Rio

Ma tartotta a magyar importőr a KIA Rio hazai premierjét, mostantól kapható a kereskedésekben a teljesen megújult autó. Az alapból gazdagon felszerelt ötajtós  Rio ára 3,2 millió forinttól indul (bevezetési akció alatt 2 990 000 Ft-tól), a várhatóan év végén megjelenő háromajtós változat ennél valamivel olcsóbb lesz.

15:52
Mitsubishi a környezeti értékekért

A Mitsubishi Motors Corporation (MMC), a ROLF Import - az MMC kizárólagos importőre az orosz piacon – és a Kaluga-i Kormányzóság szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy a három fél közösen lép fel a kalugai régió környezeti értékeinek védelmében. A szándéknyilatkozat kiterjed a az elektromos járművekkel és a hozzájuk tartozó infrastruktúrával kapcsolatos információk megosztására is. A szándéknyilatkozat révén a három fél együttműködik majd a széndioxid-kibocsátás csökkentésében és az energiafelhasználás hatékonyabbá tételében. A három fél azt is megtárgyalta, hogy milyen közös erőfeszítések révén lehetne csökkenteni a környezeti terhelést a kalugai régióban, ahol az MMC és a PSA Peugeot Citroën közös gyártóüzeme működik.

12:49
Az Opel nem eladó

Az elmúlt pár hónapban többször is felröppentek a hírek arról, hogy a GM esetleg megválik az Opeltől, ám az amerikaiak minden alkalommal következetesen tagadták, hogy ehhez hasonló tranzakcióra készülnének. Úgy tűnik, most telt be végleg a pohár a GM-nél, mert a napokban kiadtak egy közleményt, melyben kijelentik, hogy nemhogy eddig nem állt szándékukban megszabadulni az Opeltől, de a következő 10 évben sem tervezik eladni.

12:44
Akadozik az új Ford Focus gyártása

Akadozik az új Ford Focus gyártása, a modell pedig rosszabbul fogy, mint riválisa, a Chevrolet Cruze. George Pipas, a Ford egyik elemzője szerint a jelenség oka az, hogy egész egyszerűen nem érkeztek meg időben a Focusok összeszereléséhez szükséges alkatrészek. Pipas hozzátette, az autókat egy olyan üzemben szerelik össze, amelyet nemrég alakítottak át erre a célra, így a munka várhatóan 2011 negyedik negyedévére térhet vissza a rendes kerékvágásba.

07:35
Útszakaszt neveztek el Ranga László raliversenyzőről

Ranga László örökös magyar bajnok raliversenyző nevét viseli hétfőtől a Pécsről Abaligetre vezető út egy szakasza. Ranga László pályafutása során nyolcszor nyerte meg a Mecsek-ralit, hatszor a magyar bajnokságot, és nemzetközi szinten is eredményesen képviselte külföldön a magyar ralisportot. A tíz évvel ezelőtt súlyos betegségben elhunyt Ranga László a ralisport kiemelkedő alakja volt.

07:34
Aszfaltozás az M5-ös autópályán

Teljes útlezárás mellett aszfaltoznak az M5-ös autópályán a 153-161-es km között – adta hírül az utinform.hu. A munkálatok ideje alatt a Budapest felé vezető oldalon közlekedőknek kerülniük kell.

07:32
Biciklis légzsák nyert 100 ezer eurós díjat

Százezer eurós tervezői díjat nyert egy biciklis légzsák az idei Index nevű dizájnversenyen adta hírül az MTI. Az idei díjátadás Koppenhágában volt. Öt kategóriában - Test, Otthon, Munka, Játék és Közösség - hirdettek győztest, a biciklis légzsák a játékban nyert. A találmányt gallérként akaszthatja a nyakába a kerékpáros, és ha egy autó hátulról nekiütközik, a párnagallér azonnal felfújódik és védi a hanyatt esve a motorháztetőre csapódó biciklis nyakát, gerincét, tarkóját. (A védősisak viselete eleve feltételezett.) A légzsákgallér svéd találmány.

07:31
Hídépítés a 37-esen

Teljes egészében lezárták a 37-es főutat Szerencsnél. A 29-es kilométernél hídépítés miatt van pályazár, a munkálatok tervezett befejezéséről nem érkezett információ.

2011. szeptember 5.
17:18
Kiégett hat autó egy dunakeszi telephelyen

Hat gépkocsi, valamint háromhektárnyi gaz és építési törmelék gyulladt ki Dunakeszin a Fő út melletti ipari területen hétfőn kora délután. A gazt eloltották, de az autók kiégtek - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. Loch Erika tájékoztatása szerint az autótelephelyet is magában foglaló ipari területen eddig ismeretlen okból kapott lángra a száraz gaz és az építési törmelék. Mire a váci és a fővárosi tűzoltók a helyszínre értek, hat autó is égett. Egyelőre nem tudni, hogy honnan terjedt a tűz.

15:32
Árokba csúszott egy teherautó a 471-es főúton

Árokba csúszott és felborult egy gabonát szállító nyerges vontató a 471-es főút Hodász és Nyírcsászári közötti szakaszán hétfő délután; a sofőrt súlyos sérülésekkel szállították kórházba - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI-vel. A kiszóródott terményt jelenleg is takarítják az útról a tűzoltók, a kamiont egy Debrecenből érkező daruval próbálják meg felállítani. A főút érintett szakaszát a műszaki mentés idejére lezárták - tájékoztatott Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

15:15
Emelkedik az üzemanyagok ára

Emeli bruttó 7, illetve 5 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. Az emeléssel a benzin átlagára 386 forintra, a gázolajé 371 forintra nő. A Mol az elmúlt két hétben nem változtatott az árakon. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

15:14
Megindult a forgalom az M5-ös autópályán

Újra megindult a forgalom az M5-ös autópályán a baleset miatt lezárt, Szeged felé vezető sávban Kecskemét közelében - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn az MTI-vel. Nyíkos Tamás főhadnagy elmondta, hogy egy pótkocsis kistehergépkocsi egy kamiont előzött a 75-ös kilométerszelvénynél, amikor a teherautó meglökte az oldalával. A kistehergépkocsi leszaladt az autópályáról, és felborult. A jármű vezetőjét megfigyelésre kórházba vitték.

15:12
Rendőrtraktor villogóval

Immár traktorral is villoghatnak brit rendőrök, nevezetesen rendőrtraktorral, amelyet "rendőrautó színűre" festettek át, és elláttak megkülönböztető fényjelzéssel is. Nem autós üldözéshez akarják használni a 3,5 tonnás mezőgazdasági járművet, hanem a felkelteni a figyelmet a vidéki bűnözés súlyosságára. A 85 lóerős Zetor első bevetése az e hét végi dorseti fesztivál. A rendőrség a bámészkodókban megpróbálja tudatosítani, hogy közösségük védelmében tegyenek meg minden lehetségest a bűnözők ellen, a bűncselekmények megelőzése végett - adta hírül a dorseti rendőrség honlapja.

14:01
Rekord augusztus a BMW-nél

Az augusztus sose tartozott a különösebben erős hónapok közé, már ha az ember lángos helyett autót árul, a BMW most mégis örömmel kürtölte világgá, hogy bő százezer eladott autóval minden idők legeredményesebb augusztusát könyvelhette el 2011-ben. Aki kapásból X6-osokat vezető kínai nőket vizionál, az téved, a BMW statisztikái szerint ugyanis Európa és Észak-Amerika bizonyos részein gyakorlatilag megduplázódott a kereslet a járműveik iránt, így a bajorok ezzel magyarázzák az új rekordot. Ennek fényében a BMW által ez évre kitűzött 1,6 milliós értékesítési cél sem tűnik elérhetetlennek.

13:47
Kínában épít bontót a VW

Kínában építette fel a Volkswagen-csoport egyik legnagyobb kapacitású motorbontó üzemét, melyben évente mintegy 15 000 kiselejtezett blokkot bontanak elemeire, hogy újrahasznosítsák őket, illetve kiválogassák a még használható alkatrészeket. A 11 millió eurós beruházással A VW és kínai partnere a FAW is sokat spórolhat, hiszen a németek szerint egy kidobott motor 70 százaléka újrahasznosítható.

08:34
Tragikus buszbaleset

Egy ember meghalt, 21-en megsérültek, amikor árokba borult egy menetrend szerinti autóbusz Nógrád megyében Szurdokpüspöki és Jobbágyi között hétfőn – tájékoztatott az MTI. A balesetet a jelenlegi adatok szerint az okozta, hogy a busz vaddal ütközött, a pontos körülményeket a még vizsgálja a rendőrség. A helyszínen teljes útlezárás van.

08:33
Bizakodó német autógyártók

A gyengülő növekedés, a romló világgazdasági mutatók dacára sem aggódnak a német autógyártók, nem látva okot arra, hogy előrejelzéseiket csökkentsék, az Audi, a BMW és a Daimler vezetői hétvégén valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy a járműpiaci konjunktúra 2012-ben is kitarthat. Az Audi úgy véli, hogy meghaladják az idei 1,2 milliós értékesítési célt, a Daimler az idén egyenesen értékesítési rekordot vár 1,35 millió jármű eladásával, míg a BMW 1,6 millió jármű értékesítését tervezi.

08:32
Baleset az M7-esen

Baleset miatt lezárták az M7-es Budapest felé vezető oldalának egyik sávját . értesült az utinform.hu. A 63-as kilométernél a helyszínelés ideje alatt torlódásra kell számítani.

08:30
Alternatív üzemanyagot árul egy kút Budapesten

Hamarosan Budapesten is megnyílik az első nyilvános CNG (Compressed Natural Gas - sűrített gáz) töltőállomás az alternatív földgáz és biogáz üzemű gépjárművek számára - közölte a Magyar Gázüzemű Közlekedési Klaszter Egyesület (MGKKE). Az üzemanyag egy egyelőre meg nem jelölt Mol kútnál lesz kapható. A CNG járművek a dízelüzemmel összehasonlítva ötödével, a benzinüzemhez képest pedig több mint harmadával kevesebb költséggel üzemelnek egy kilométerre vetítve. Egy, már régebb óta működő győri kútnál például két éve 249,9 forintért lehet vásárolni kilónként a CNG-t, ami energiatartalom alapján számolva 166 forintos literenkénti benzinárnak felel meg az MGKKE közlése szerint.

2011. szeptember 3.
16:20
A legnagyobb marha nyakába a kolompot

A politikusok igazi gyökerek másfelé is, az USA pedig különösen bővelkedik bennük. Most éppen Mark Modica a National Legal and Policy Center fejese kelt ki a Volt ellen, miszerint az egyszerűen nem éri meg, sokba kerül az adófizetőknek és alapvetően egy bukás. Legfrissebb adalékként a Cadillac ELR Coupe verte ki nála a biztosítékot, aminek több fórumon is hangot adott. Szerinte ugyanis értelmetlen a Volt vonalat tovább folytatni egy másik nagy hazai gyártó által. Szerencsére a reakció rá kb. annyi mint hazánkban a hasonló politikai agymenésekre.

15:06
A Lexus trónja felé

A BMW ötödik hónapja alázza be eladásba a Mercedest és Lexust a luxusautók piacán Amerikában. Ez már csak azért is fontos, mivel így egy újabb lépéssel közelebb kerültek, hogy megtörjék a Lexus 11 éves uralmát a szegmensben. A siker nem kis részben az X3 szedán bevezetésének érdeme, mely igen népszerű az amerikai vásárlók körében.

11:34
Új motorbontó Kínában

A Volkswagen mintegy 10,9 millió eurós költséggel egy motorbontó üzemet létesített Kínában. Számításaik szerint évi 15,000 motort képesek kezük alá venni, melyek alapanyagának nagyjából 70%-a újra felhasználhatóvá válik. A Dalianban épült üzem az első Németországon kívüli ilyen létesítménye a cégnek, a tervek szerint egy váltóbontót is kitelepítenek hamarosan.

10:18
Német kánaán

Németországban 18% felett nőtt az új autók eladása augusztusban, ami igen erős növekedés. 2010-ben mintegy 2,92 millió volt az eladás, idén az első nyolc hónap leteltével viszont már 2,12 millió gazda örülhet valamilyen új szerzeménynek. Az előrejelzések szerint ez évben talán a 3,1 millió is meglesz, vagyis lényegében semmi sem cáfolja meg továbbra sem, hogy Németország gazdasága tartja fenn Európát.

Hirdetés


Warning: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_s9pfs7skeknank9eu08rg5i5j1, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0